Materiaalschaarste is een feit
Geplaatst op 27 januari 2021

04-02-2021 Update over onze prijzen:

In de laatste week van januari hebben wij u laten weten wat er gaande is op de internationale staalmarkt. 

Wij hadden gehoopt dat er iets meer rust aan het prijzenfront zou komen, maar dat lijkt nog niet het geval. Daarom zijn wij genoodzaakt onze prijzen per 04-02-2021 opnieuw aan te passen. Daarnaast wordt de verkrijgbaarheid een steeds groter punt van aandacht voor onze inkopers. Mocht u zich nog in willen dekken voor een project, neemt u dan contact op met onze afdeling verkoop. Zijn vinden graag een oplossing voor u.


Materiaalschaarste is een feit, prijzen sterk onder druk

Vanaf het laatste kwartaal van 2020 staan de staalprijzen enorm onder druk. Het ziet er naar uit dat deze situatie - vanwege grote materiaalschaarste - voorlopig aanhoudt. Hoewel wij onze uiterste best doen om voorraden op peil te houden en zo gunstig mogelijk in te kopen, willen wij u wijzen op de ernst van de situatie. Bekijk uw afspraken met uw klanten goed en houd rekening met de aanhoudende schaarste!

 

Wat is er gaande?

Wereldwijd is er een schaarste aan grondstoffen en halffabrikaten ontstaan met als gevolg prijsstijgingen tot wel 60%. Deze prijsstijgingen laten zich door een aantal oorzaken en feiten verklaren:

-  De vraag uit de automobielsector is sinds kwartaal 3 van 2020 veel meer hersteld dan voorzien;

-  De investeringen die de Chinese overheid gedaan heeft in openbare voorzieningen als infrastructuur hebben de binnenlandse vraag enorm  gestimuleerd;

-  Als gevolg van de toegenomen staalbehoefte in China vloog ook de prijs van ijzererts omhoog;

-  De omschakeling van ruwstaalproductie op basis van ijzererts naar schroot joeg de schrootprijzen naar duizelingwekkende hoogtes.

-  De lage staalprijzen binnen de Europese Unie in combinatie met de importbeperkende maatregelen (Safeguard), die de Europese Commissie geïmplementeerd heeft, leidde in 2020 tot een daling van de totale hoeveelheid ingevoerd staal. Europese afnemers kochten daardoor méér bij de Europese fabrieken;

-  Meerdere Europese staalproducenten hebben als gevolg van de vanwege COVID-19 ingezakte vraag in de loop van 2020 diverse productie-eenheden, zoals hoogovens en walslijnen, tijdelijk of enkele zelfs definitief stilgelegd.

Bron: HET STAALJOURNAAL 

Wat betekent dit voor u?

De prijzen en beschikbaarheid blijven voorlopig onder druk staan. Inmiddels hebben wij de prijzen van alle productgroepen al een aantal keren moeten verhogen. Helaas kunnen wij niet garanderen dat het hierbij blijft. De meest recente prijslijst kunt u via de onderstaande knop bekijken.

Persoonlijke situatie uitgelicht?

Deze situatie brengt voor iedere ondernemer uitdagingen met zich mee. Wij helpen u graag deze uitdagingen in kaart te brengen en tot een passende oplossing te komen. Stuur een mail aan verkoop@teham-pongers.nl , of bel met 074-2915502.